O klubu

Predstavitev kluba in delovanja
Ženski košarkarski klub Domžale je košarkarski klub z dolgoletno tradicijo. Klub je organiziran kot društvo, ki je bilo ustanovljeno l.1993, ko se je kot sekcija moškega kluba osamosvojil in odcepil. Sicer je ženska košarka v Domžalah zastopana že vrsto let, saj smo v bivši državi imeli uspešen in kvaliteten klub, ki je tekmoval v II.zvezni ligi. Njihovo tradiciji poskušamo nadaljevati in celo nadgrajevati.

Klub je organiziran kot društvo, ki ga vodi upravni odbor, izvoljen na letni skupščini, v katerem so: predsednik, sekretar, predstavniki vsake ekipe, vodja strokovnega sveta. Vsi v upravnem odboru sodelujejo in delujejo prostovoljno.

Od Ministrstva za šolo in šport smo v letu 2008 pridobili odločbo, da smo uvrščeni med društva, ki delujejo v javnem interesu. Prav tako pa smo letos (2012) pridobili licenco naše matične organizacije Košarkarske zveze Slovenije, da izpolnjujemo vse pogoje organiziranosti, strokovnosti in finančne preglednosti poslovanja.

V projektu razvoja in izboljšanja stanja ženske košarke smo si v Domžalah zadali nalogo, da razvijemo in dosežemo tako raven ženske košarke, kot jo omogoča razvitost in gospodarska moč okolja, v katerem živimo:

• Z mlajšimi selekcijami moramo redno dosegati uvrstitev med najboljše štiri ekipe v državi s vsaj eno ekipo vsako sezono.
• Ogrodje članske ekipe bodo sestavljale doma vzgojene igralke.
• Ime našega kluba mora postati poznano v Sloveniji in širše, zato bomo v skladu s finančnimi možnostmi sodelovali na mednarodnih turnirjih in regionalnih ligah.
• Vse cilje bomo dosegali na podlagi dejanskih finančnih in materialnih možnosti in v korektnem sodelovanju z vsemi člani kluba.

V svoje delovanje bomo pritegnili široko bazo deklic iz vseh osnovnih šol, ki geografsko kotirajo v Domžale zato na šolah iz tega okolja organiziramo interesno dejavnost šole košarke in v okviru te dejavnosti spodbujamo šole, da s svojimi ekipami nastopajo v državnih tekmovanjih kot so ŠKL in Košarkarski Superšolar, ki je nasledil do letošnjega leta znan Pionirski festival. V klubske selekcije usmerjamo igralke, ki jih veseli šport, igranje košarke, jim fizične zmožnosti omogočajo napredek in so pripravljene resno delati za dosego svojega napredka.

Z našo dejavnostjo vzgojno vplivamo na mlada dekleta, ker jim nudimo vodeno športno udejstvovanje v prostem času, prav tako pa jih s spodbujanjem in vodenjem usmerjamo v zdrav način življenja.

Plan dela obsega tudi izobraževanje šolskih »trenerjev«, ki ponavadi nimajo specifične košarkarske izobrazbe, s takšno našo strokovno pomočjo pa uspešnejše delajo z mladimi deklicami.

Šola košarke: že poteka na OŠ Rodica, OŠ Dob, OŠ Domžale, OŠ Preserje, OŠ V.Perka in OŠ Trzin. Ekipe teh šol vključujemo v šolska prvenstva, ki so v organizaciji našega kluba. Letos smo v sodelovanju s KK Helios Domžale in Košarkarsko zvezo Slovenije pripravili projekt »Mobi igriva košarka«, ki je naletel na izjemno pozitiven odmev pri najmlajših. Čeprav nam skupnost za to dejavnost ne namenja denarja, bomo vseeno vztrajali, saj le tako lahko upamo na priliv mladih deklic v klub.

Klubske selekcije: V posameznih klubskih selekcijah redno trenira od 85-100 deklet, starih od 9-23 let, večina več let. Vsaka košarkarica opravi v svojem razvoju preko 4000 ur treningov in tekmovanj, preden sploh pride do članske selekcije. S tem pridobivamo izjemno kakovostno temeljno košarkarsko znanje. Mlade košarkarice trenirajo štirikrat na teden v klubu, dva treninga opravijo v šoli in odigrajo dve do tri tekme.

Z veseljem lahko povemo, da so vse uspešne igralke tudi uspešne učenke in dijakinje, starejše pa že študentke.

Za kakovostno strokovno delo skrbi izkušena trenerska ekipa:

• Vlado Velikonja, je trener mednarodnega razreda z več kot 25 letnimi izkušnjami, je vodja strokovnega sveta in trener članske ter mladinske ekipe.
Po izkušnjah in izobrazbi eden najboljših trenerjev v ženski košarki.

Kadetinje trenira trener Uroš Ninič, ki ima društvo NEW ERA, kjer poskuša s svojo ekipo dodati višjo vrednost  košarkarjem in košarkaricam z individualnimi treningi in  motivacijo.

• Barbara Poljanšek– Trenerka mladinskiga pogona- U14 in U12,deklic, z ustrezno izobrazbo s Fakultete za šport, v sezoni 2011/12 znanje in izkušnje nabirala kot pomočnica članskega trenerja. Še vedno je tudi aktivna igralka naše članske ekipe.

Pri kakovostnem delu pomaga še kondicijski trener Bernard Jarc, diplomant Visoke šole za šport ter trener atletike, ter Igor Praprotnik, trener z diplomo in  20 letnim stažem v klubu.

Vsi trenerji se vsako leto redno udeležujejo trenerskih seminarjev, saj se zavedamo, da lahko zastavljene cilje dosežemo le z vrhunskim trenerskim kadrom.

Poleg rednih trenerjev pa izobražujemo lasten kader vaditeljev, ki skozi procese vadbe in s pomočjo tečajev in seminarjev pridobivajo potrebno izobrazbo in jih vključujemo v delo šolah in šolo košarke
.
S takšno organiziranostjo in zagnanostjo prostovoljcev, ki nam pomagajo pri delu (večinoma starši otrok, ki vadijo v klubu), lahko z gotovostjo trdimo, da smo na poti uspeha. Kluba vsa pridobljena finančna in materialna sredstva vlaga v razvoj igralk in na ta način zagotavljanju:

• pogojev za treniranje (najemnina za dvorano, oprema in sredstva za izvedbo treninga, pripravam igralk),
• organizacija tekem (priprava dvorane, pomožni sodniki in sodniki, organizacija redarjev, organizacija statistike in snemanja tekem, ozvočenje, prevoz na tekme gostovanja)
• opreme igralk (oprema za trening, oprema za tekmovanje),
• zagotavljanje zdravja igralk (sodelovanju fizioterapevta, sodelovanje kondicijskega trenerja, izvajanje zdravniških pregledov).
Kroničen problem delovanja klubov, še posebej ženskih, je pomanjkanje sredstev ter zavedanje koristi delovanja v športu v širšem okolju. Vložek v šport lahko pomeni izgradnja prepoznavnosti za posamezno organizacijo, ki ni samo zaradi vrhunskega rezultata, ampak tudi zaradi vse večjega zavedanja, da ljudje cenijo tiste, ki lahko ustvarjajo:

• zdrave medsebojne odnose,
• gradijo zdrave osebnosti, ki so vztrajne, znajo postavljati cilje, znajo zmagovati in prenašati poraze.

Vse to so neprecenljiva naložba in naš klub to pomaga ustvarjati.

Menimo, da bomo z dobrimi rezultati in prepoznavnostjo našega dela prepričali organizacije, da imajo od tega koristi tudi same in nam pri uresničitvi teh ciljev tudi finančno in materialno pomagajo. Tiste, ki pa že danes prepoznate vrednost našega dela, vas vabimo, da stopite v stik z nami in prepričani smo, da bomo ustvarili koristi tudi za vas.
Predsednik kluba Šoper Karlo