Priča smo bili zgodovinskemu uspehu slovenske ženske košarke

17. julija, 2017

Na Portugalskem se je zaključilo Evropsko prvenstvo divizije A za mlajše članice (U20) in spremljali smo lahko vrhunsko finalno tekmo med Slovenijo in Španijo ter izredno borbo in igro naših deklet, ki so jo prikazovale skozi celotno prvenstvo. Ekipa, ki je lani slavila naslov prvakinj v diviziji B in prvič nastopila med elitnimi ekipami evropske ženske košarke, je že ob svojem prvencu posegla po srebrni medalji.

Po neustrašni borbi, se je dekletom ob prejemu zasluženih medalj na obraz vrnil nasmeh, veselje in z njimi smo se veselili vsi, ki smo stiskali pesti, navijali in bili navdušeni ob njihovih predstavah.Barve Slovenije na EP do 20 let so zastopale: Ana Jakovina, Alma Potočnik, Aleksandra Krošelj, Maruša Seničar, Althea Gwashavanhu, Annamaria Prezelj, Eva Stefanoski, Tea Ramšak, Zala Friškovec, Larisa Ocvirk, Maša Verčič in Tina Cvijanovič.

V Domžalah smo lahko še posebej ponosni, saj sta del tega zgodovinskega uspeha kar dve igralki, ki sta zrasli v ŽKK Domžale. Eva Stefanoski in Annamaria Prezelj, ki je bila izbrana celo v najboljšo peterko prvenstva. Del tega uspeha pa je še en Domžalčan, član strokovne ekipe na tem prvenstvu, Gašper Papež.

Damir Grgić, selektor slovenske reprezentance:
“Čestitke in zahvala vsem igralkam, mojim sodelavcem v strokovnem štabu in Košarkarski zvezi Slovenije, ki nam je omogočila dobre pogoje za delo. To je velik dosežek za slovensko žensko košarko, ki se ga v tem trenutku slavja mogoče niti še ne zavedamo dovolj. Dokazali smo, da se kljub naši majhnosti lahko kosamo z vsemi velesilami in upam, da bo to še spodbudilo vse trenerje, igralke in športne delavce, ki delujejo v slovenski ženski košarki. Ta zgodovinski uspeh nam mora dati dodatnih moči in elana, da v bodoče delamo še boljše in skušamo ostati v stiku z najboljšimi.“

Annamaria Prezelj, izbrana v idealno peterko prvenstva:
“Najprej bi rada čestitala soigralkam in strokovnemu štabu za osvojeno drugo mesto na evropskem prvenstvu za dekleta do 20 let na Portugalskem. Hkrati pa bi rada čestitala tudi vsem športnim delavcem, igralkam, trenerjem, vsem, ki so doma za televizijskimi zasloni pošiljali pozitivne misli in podporo. To osvojeno drugo mesto, ki se sveti v zlatu, je od vseh nas, od vseh, ki smo/ste/so vsa ta leta garali v ženski košarki in imeli voljo, energijo in predanost, da smo lahko danes mi uresničili vašo vizijo. Danes smo na terenu pustili vse, želja je bila ogromna, a žal nam je na koncu za preobrat manjkal kakšen atom moči. Za rezultat je sigurno zaslužna tudi odlična kemija in neizmerna želja po dokazovanju. Čez celoten turnir smo prikazale lepo in gledljivo košarko, košarko, s katero se lahko kosamo in zmagujemo proti vsem evropskim reprezentancam.“


Za vsa dekleta, ki trenirajo ali bodo šele začele spoznavati to lepo igro ter za vse, ki se trudimo, da jim to omogočamo, je takšen uspeh velika vzpodbuda za naprej.